BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, November 19, 2009

Hari2 t`akhirku di SMKRP..sedeyy nyekk..

B`sama sebahagian pelajar 4T1A di Lab IT


Hari ini 20 Nov `09 adalah hari t`akhir p`sekolah merupkan juga hari t`akhir aku b`ada di SMKRP. Aku telah b`khidmat sbg GSTT b`mula 16 Jun `09,maka b`mula episod aku sbg guru ->b`makna sudah 6 bln aku m`curah bakti & ilmu yg ade pada anak2 bangsa aku..Segala perasaan mula b`tandang disaat mula2 aku m`jejak kan kaki ku semula setelah alam p`sekolah telah lama kutinggalkan lbh sedekad lalu..Ya aku b`diri di mana tmpt aku m`nuntut ilmu dahulu..Kini..semua akn b`akhir..bila direnung2..selalu aku dengar "Setiap yg b`mula ade p`akhiran...setiap p`akhiran adalah p`mulaan utk yg akn datang"...Aku akui...hari ini ia b`akhir..aku tak tahu apakah p`mulaan utk ari seterusnya..

Sebenarnya kontrak aku akn tamat pd 31 Dis 09 tp hari ini hari t`akhir p`sekolahan..Aku tak tau apa episod akn dtg..aku hanya b`serah kpd Tuhan agar thn dpn aku dpt kembali lagi..Aku sgt syg kan bumi SMKRP..tmpat yg byk mngajar & mngenal segala2 nya dr zman b`uniform sekolah smpai la m`makai name tag..Pengajaran & p`belajarn masih b`terusan..Dulu mase zman2 sekolah lain yg aku dpt..ble dh jd cikgu nih lain dr yg lain lg aku dpt..Begitulah SMKRP -> penuh suka & duka..penuh gelak tawa..penuh ceria & kdg2 ade juga mendung & suram m`landa..Akn ku igt smpai ble2..Akhir kata..jutaan terima kasih buat seluruh warga SMKRP krna m`beri sedikit ruang utk aku b`jasa di muka bumi mu..Adiosss sedey la plak..!!

Aku juga b`doa p`mulaan utk akn dtg baik2 belaka..Aku sgt2 b`arap salah satu p`mohonan yg tlh aku apply akn m`beri berita yg gumbira utk aku teruskan b`sama insan2 t`sayang....Ya Allah kau p`kenankanlah doaku ini..berilah sejahtera hendaknya..Selain itu Kau rahmati lah seluruh warga SMKRP..Amin..

Sesuatu yg m`buat aku teruja..

Haa..cantek tak..??


Hehehehe..actually pic ni aku dh lame amik adela 2 ke 3 bln lpas tp ape yg aku nk kongsi di sini ialah keterujaan aku m`belek2 sebahagian dr hasil rekaan kreatif pelajar2 SMKRP m`hasilkan tanglung dr bhn2 t`buang semasa Pertandingan Mencipta Tanglung pada Karnival Sivik yg telah pon aku selitkan dlm post seblom ini.. Jeng..!Jeng..!Jeng..!

Kalau diamati betul2..tanglung2 ini dihasilkan dr bhn2 t`buang yg tak t`fikir kite yg dh beso ni nk buat..Tanglung yg aku pengang ni dihasilkan dr tisu yg ade kt kedai2 makan tu & di hiasi dgn biji buah mata kucing..paling menarik bagi aku..Yang lain2 pon cantek gak..Hasil2 tanglung yg antara yg t`baik ini telah dipamerkan di Perpustakaan SMKRP..kalau di lihat dr dekat lg menarik..Tahniah pada pelajar2 yg m`ambil bahagian..

Tuesday, November 17, 2009

Puteri Gunung Ledang

Entry kali ni aku wt setelah seharian 'keboringan' melanda,jadi aku belek2 website2 yg aku ade,emm sambil2 tu pikiran aku t`igt satu filem yg sgt2 aku gemari..tak leh lwn gn filem2 yg lain..aku sgt2 suke cete nih..hanya aku shj yg tahu knape aku suke yg tak leh diucapkan atau diluahkan kpd sesiapa..

Puteri Gunung Ledang - semua org tahu sedikit sebanyak pasal Puteri yg b`asal dr Majapahit ini..paling menarik aku pd Puteri ini ialah beliau m`punyai 2 figura yg b`beza..Satu -> Figura yg baik lg cantik..( Sang Puteri ) dan Dua -> Figura yg hodoh sifat yg b`tentangan dgn tuan puteri..Mari kite sama imbas sebahagian dr cete tu..


Empayar Majapahit dilanda gawat setelah diserang oleh Putera Demak dari Jawa. Mengelak dari kejadian menjadi bertambah buruk, raja Majapahit, Gusti Adipati Handaya Ningrat menawarkan Demak berkahwin dengan adiknya, Gusti Putri Retno Adjeng Dumilah. Tanpa pengetahuannya, Gusti Putri telah melarikan diri dengan berlayar ke Gunung Ledang untuk bersama cinta hatinya Hang Tuah.

Maka, versi filem memaparkan yang Puteri Gunung Ledang sebenarnya puteri Gusti Putri Raden Adjeng Retno Dumillah dari Majapahit di Pulau Jawa yang merajuk dan membawa diri ke Gunung Ledang. Beliau sebenarnya menunggu masa untuk bertemu dengan Hang Tuah yang pernah ke Majapahit.

Walau bagaimanapun, halangan berlaku di antara Puteri Gunung Ledang dan Hang Tuah apabila abang Gusti Putri, Gusti Adipati terpaksa mengahwinkan Gusti Putri dengan Sultan Melaka, Sultan Mahmud pula. Utusan peminangan diutus dan diketuai oleh Hang Tuah sendiri. Akhirnya, setelah pelbagai cabaran, Gusti Putri terpaksa menurut permintaan Hang Tuah yang taat pada Sultan, tetapi dengan 7 syarat. Perutusan pulang ke istana Melaka tanpa Hang Tuah yang kecewa atas kegagalannya. Sultan Mahmud murka dengan kedegilan Gusti Putri dan sanggup menerima cabaran ketujuh-tujuh syarat walaupun bakal meragut nyawa anaknya sendiri.

Tersebut adalah petikan dari filem menyebut akan tujuh syarat peminangan Gusti Putri terhadap Sultan Mahmud yang diterjemahkan dari sanskrit Jawa:



* "Pertama, air mata dara yang tidak berdarah, tujuh tempayan banyaknya..."


* "Kedua, pinang, bukannya kahwin kerana tidak tua, merah darahnya,
tujuh tempayan banyaknya..."


* "Ketiga, merangkak bebas di daratan, darah juga kehendaknya, sifatnya,
tujuh dulang banyaknya..."


* "Keempat, terbang bebas di udara, darah juga kehendaknya, sifatnya,
tujuh dulang banyaknya..."


* "Kelima, darah putih rakyat untuk menambat darah kuning raja dari tapak ke takhta..."


* "Keenam, darah merah rakyat untuk menambat darah kuning raja dari tapak ke takhta..."


* "Ketujuh, darah seguntal tetap mengalir, badan bersilih menanti, sebatil..."


Melalui petikan tersebut, didapati permintaannya berunsurkan 'darah' yang menguatkan dan menegaskan lagi bahawa jawapan bagi peminangan itu adalah satu penolakan.

video

Monday, November 2, 2009

Spa Ikan Foot Master @ Bkt Tinggi..

Ikn besaq yg agk malas m`jlnkan kerja nye..



Ikan 'yg sedang-sedang sajaa' ini mmg best..



Ikan kecik ni geget ala2 manja gitu..



Geli2..huhuhu...



Abg aku t`pesona di ulit ikn di kaki nyek..


Kali ni aku nk share gn korang pengalaman m`asyikkan m`rendam kaki kt spa ikn.. Actually aku penah wat dlu jadik aku ade pengalaman sblom nih la..mmg best.. tp mule2 ade ckit geli la..Sebenarnye ikn2 ni akn mkn 'dead skin' kite mmg itu lah kje ikn ni & ikn ni ckup suke ble ade kaki2 yg mnyerah diri dlm kolam nye.. Kire ikn ni m`bersihkan kaki kite dr kulit2 mati..

Sambil2 tu ble ikn ni ngap kaki kite tu, gigitan lembut ikn tu yg merangsang kaki kite ble t`kena urat2 atau saluran darah..sambil m`bersih sambil massage gitu..syokk ooo...

Selepas sesi t`sebut.. kaki kite akn berase lega (mklumla baru lpas massage) & paling ketara kaki kite akn bersih tidak spt mule2 kite lom wt treatment ni..

Aku gn abg aku pi Foot Master di Bkt Tinggi m`abeskan kupon free wt treatment spa ikan..best giler..mase 1/2 jam but kt Foot master nih bole tukar2 kolam mane nk celup kaki..kt kolam yg ikn kecik ke ikn besaq ke ikut suke.. Mase tu aku b`tukar2 kolam ikut suke ati aku sb nk m`rasai kelainan nyek.. Ble ikn kecik tak t`rase sgt..tak syok.. ikn yg best m`ngap ikn yg sedang2..Yang sedang-sedang sajaaa... cenggitu.. Ikn yg besaq agk mlas kje nyek tak berape best..tp kelainan nyek ble ikn besaq ngap ade rase geli t`amat sgt..huhuhu..

Ok try la.. pasti puas ati.. Harge tak mahal RM30++ per sesi ( 30 minit )..Harga t`takluk pd terma & syarat tokey spa tu..hehehe..ikut la klu ade promotion mgkin harga b`ubah..