BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, December 30, 2009

Datang dgn 3 tujuan..hehehe

Meja aku lpas di clearkan ape yg patut..


Piala utk Johan P`tandingan Rekacipta sempena Karnival Sivik


Ptg tadi aku ke sekolah (SMKRP).Tujuan utama aku adalah utk m`hantar klip langsir kt opis sb ari tu turn aku mngemas bilik Rezo (bilik cetak),tugas aku m`hantar langsir kelas2 sesi pg ke dobi,klip tu t`tggal dlm keto aku plak..Tujuan ke-2 adalah utk mgambil kotak2 yg b`isi brg2 aku yg telah aku kemas kan mase cuti sekolah ari tu utk dibawa balik..Yela sb kontrak aku b`akhir ujung bln ni,mggu sesi p`sekolahan dh b`mula jd utk thn hadapan sama ada aku mneruskan b`khidmat sbg guru tu kne la tggu.Masalahnya interview pon belom lg,arap2 akn dipanggil la kan..

Tujuan ke-3 adalah krna aku nk b`jmpe PK1 utk b`tanyakan jawatan Guru Ganti utk sesi thn hadapan..Yela dr m`languk xde kje smntara mnunggu pggilan GSTT,ada baik nya aku kje sbg guru ganti mnggantikan guru yg cuti & sebagainya..

Sambil aku m`belek brg2 kepunyaan aku tu,rase t`kedu pon ade..syg nya aku kt SMKRP..ade beberapa kenangan sempatla aku snap..Antaranya piala Johan P`tandingan Rekacipta sempena Karnival Sivik ( penah ade post seblom nih..karnival anjuran panitia Sivik..maklumla aku kan ajk p`laksana utk bghn pameran & aku m`rupakan guru sivik seblom nih),actually piala ni utk student tp ade lebih jadi boleh la dibuat kenang2an..selaian tu,t`kenang2 meja guru yg ade tag name aku..syahdu beb..hahaha..hidup msti diteruskan..walaupon sbg seorg penganggur... hik hik hik


Meja aku time b`sepah..hehehe


Meja aku time mood tgh baik...

Tuesday, December 29, 2009

Dugaan apakah..??

26 Dis `09 jam 11.30pm aku dikejutkan oleh ank aku,dgn gelabahnya dier paggil aku masuk bilik mak aku..sb mlm tu aku tgh on9 sambil2 tgk Titanic @ TV2..Rupe2 nya mak aku semacam kna sawan tarik..aku mmg panic mase tu..aku cepat2 pggil abg aku dan amik semangkuk air utk disapu ke muka mak..Aku b`istigfar byk2..b`ulang2 kali aku bisik kan di telinga mak supaya kalimat suci itu dpt diulang..Tak lame tu mak sedar..aku b`siap2 utk m`bawa mak ke hospital..tak boleh dibiarkan..seblom tu aku smpat mngambil bacaan gula dlm darah mak..Sah..!! HI....maknenya sgt2 tinggi sehingga tiada julat utk dibaca..Ya Allah..ape yg perlu aku wt...??Tgh b`siap2 tu sekali lg mak diserang sawan..aku mgambil keputusan m`mamggil ambulans dtg kerumah krana mereka akn dtg lengkap dgn p`alatan kecemasan & m`ngambil langkah sewajarnya disaat2 genting begini...

Aku drive ikot dr belakang..smbil aku menyalahkan diri aku mnyebabkan mak jd begini..Ya mmg salah aku wlaupon aku yg memantau pemakanan mak,aku prcaya mgkin aku t`lepas pandang...Selepas mak sampai ke hospital aku m`nunggu di luar di zon kritikal (merah)..Tak putus2 ko panjatkan doa m`arapka yg baik2 shj..ya aku sgt takut kalau2...Ah..!! aku buang perasaan itu jauh2..Mlm tu mak diberi rawatan kecemasan..jam 5am baru dipindahkan ke wad 7A..Aku b`jaga smpi ke tgh ari..lpas tgh ari abg aku m`hantar pembantu utk m`jaga mak..aku mngambil alih tugas mngemas rumah,memasak & sebagainya sb mak amt risaukan cucu nya (ank aku la)..Jadi lbh elok kalau aku berada di rumah..tiba wktu m`lawat aku dtg m`lawat mak...

Alhamdulilah...k`sihatan mak semakin b`ansur baik..setelah doktor m`buat imbasan kepala,mak dibenarkan pulang krna tiada k`cederaan di otak yg boleh m`akibatkan mak diserang sawan..Aku cuma b`doa semua nya selamat..hanya m`nunggu keputusan bg mengenalpasti punca..tak kisahlah janji mak dh boleh balik...aku tau mak lebih selesa b`ada dirumah...Mak...sayang..mak...

Tuesday, December 22, 2009

Gaji Terakhirku...uwaaa..!!

Haa..seblom ni title post aku Gaji pertamaku...kali nih mcm pelik la pulak..sb ape lak ek..?? Sebenarnya ble kontrak aku abes 31 Dis `09 maka bln ni adalah bln t`akhir aku m`dapat gaji..walaupon bln ni hanya b`kerja 5 hari..Cuti sekolah bai..!! Best tu..!! Bln lepas gaji pertama sb sejak b`khidmat dr bln Jun `09 baru aku m`dpt tunggakan gaji selama 6bln...tak kisah la beb..!! bukan pasal gaji yg aku kesahkan..yg penting nawaitu kite b`kerja...betul tak..???

Bln depan b`mula episod aku sbg 'Penganggur T`hormat'...jgn main2 tu..t`hormat maksudnya korang kne hormat kat aku kerana bkn calang2 org boleh m`megang title spt kteorg2 nih....hua hua hua...

Tp aku bkn dok diam jek..aku dh anta borang application ke PPD..aku juge dh apply kt SPA dan SPP..sendri paham la ape kebende tu..graduan2 mcm aku ni tentu tau ape kebende yg aku apply..So mase2 ni aku m`abeskan mase aku dpn tv,dpn laptop..ape lg nk dibueknya Milah oiii...!!

Monday, December 21, 2009

Ku Percaya Ada Cinta -> Siti Nurhaliza



Mereka meragui wujudnya cinta yang sejati
Tidak hati ini
Semenjak dari mula
Ku yakin ada cinta
Cintalah yang memungkinkan segala

*
Ku rela biar betapa pun perit tertusuk duri
Jalan berliku tiada bertepi
Ku percaya tidak sia-sia aku diuji
Demi cinta tersembunyi hikmahnya pasti

Chorus
Pandang-pandang alam ini
Sambil pandang difikiri
Mana bumbung langit tinggi
Mana lantai bumi
Tiap satu yang terjadi
Tidak mungkin tersendiri
Cuba cari jawapannya andai meragui

Mereka meragui wujudnya cinta yang sejati
Tidak hati ini
Semenjak dari mula
Ku yakin ada cinta
Cintalah yang memungkinkan segala


Ada hikmah yang pasti
Sejak mula ku percaya ada cinta
Cinta itu memungkinkan segalanya
Cinta suci yang abadi

Wednesday, December 16, 2009

Diet..!! Diet..!! Diet..!!

Adakah p`cubaan kali ini akn b`jaye..?? Tunggu..!!

Hurm..smpai 2x aku wt entry ari yek..bukan ape..Ptg tadi aku mngambil stok Jus Mate 5 yg aku order ntah bln ble la..lame dh tp m`mandangkan baru jek ade duit..hehehe..baru ari nih aku amik stok yg aku order..Ya..!! aku belu Jus Mate 5..Beli 3 kotak + keahlian = RM450

Aku dh cube sekotak tp tak abes la sb mmg aku nk smbung ble dh smpai stok yg ni..so aku rase aku nk start minggu dpn..so minggu ni kasik pulun ape yg patut dulu..( Amalan yg salah..tp ttap gak buat)..Hurm b`jayakah atau tidak..kite tunggu & lihat jek la..

Aku mmg m`alami masalah berat badan ni..sb utama yg dikenalpasti ialah tahap metabolisma yg rendah..p`bakaran lemak dlm bdn ditahap yg minima..Uwaaa..!!Seblom ni aku penah m`cube beberape produk pelangsingan..ade yg beli di toko2 jamu atau pon beli di klinik..Aku penah m`capai rekod turun 13kg dr berat 68kg turun kpd 55kg..Kirenya aku penah la turun berat badan seblom ni..dan aku memasang niat utk m`nurunkan berat bdn aku kali ini..Punce aku naik m`dadak ni adalah disebabkan tabiat aku yg suke mkn..hahahaha..pastu tak koje b`berape bln..jadik m`dptla.. Padan muke aku..Byk baju yg dh ketat..Uwaaa..!! aku t`ingin sekali nk mnyarung baju2 yg disimpan dlm almari.. Semoga impian aku kali ini akn t`capai..hurm...

SX025273CKD04 Mungkinkah....

Entry kali nye title nyak agk pelik..hahaha.. SX025273CKD04 Ape tu?? Tu adalah no matrik aku kt UTM. Aku adalah prt time student kt UTMKL Jln Semarak mngambil jurusan Sarjana Muda Sains Komputer (SPACE) ..Ape hal nya gn no marik plak..Cenggini cete nyek..aku dh extand pengajian aku lame la gak m`lebihi 4 semester..Ada lah masalah aku sndri..ye la ble blaja prt time Sabtu & Ahd ni ditambah gn aku b`kerja mlm sblom ni..mmg m`gugat k`imanan aku ckit..Masalah2 yg m`batas kan aku yg mnyebabkan kepayahan utk aku ke kuliah ..so ble aku extand tu biase b`sebab la dh aku ade mklumkan pd pihak SPACE spt wt surat tunjuk sebab & sebagai nya la..

Nak di jadikkan cete aku kan pindah ke Klg dok gn mak aku balik ble mak aku masuk HTAR sb m`jalani operation ptg kaki sb diabetis..so aku wt k`putusan benti kje mase tu gak & m`jage mak aku smpai la ble mak aku dh discaj aku la yg m`jage segala urusan ulang alik ke GH dan aku gak merangkap nurse kt umh sb aku yg wt dressing cuci luke mak aku ari2..selame 6bln aku tak b`kerja..xkisah la tu ..Dh mmg tanggungjawab aku sbg anak kan..

Dan ble aku dh m`jadi GSTT aku ade plan nk myambung kuliah aku tu..sb dh tak byk dah..lagi 9 subjek + projek final.. 1st projek dlu aku dh wat dan dpt A..(Bangge nyek !!)...

Baru ni aku masuk website UTM ->SPACE dlm login no matrik aku utk register next semester gn p`tukaran alamat di Klg..sekali nyek try punye try..tak leh plak..then aku call la SPACE..Jawapannya..Aku dh berhenti pengajian..Biar betul sb seigt aku thn lpas ble UTM anta surat sama ada aku nk 1) Sambung pengajian atau 2) Berhenti pengajian.. So aku pon pilih jawapan yg 1 tu la..dan aku pon wt satu copy utk simpanan aku (penting beb ats ape2 urusan rasmi sbg bukti kite) pastu aku pos mcm biase...

So ble aku cal, aku nyatakan la ape yg sepatutnya..dan mereka di UTMKL kate mmg klu m`lebihi 4 semester akn diberhentikan tnpa notis..Hurm..tp bg aku tak adil la sb aku dh nk abes dah..lg 9 paper beb...lg pon yuran aku m`lalui loan MARA..They all bg aku no UTM Skudai dan minta aku tanya kt sane..Ble aku cal sane..masalah aku akn dirujuk kpd Pegawai yg sepatutnya...

Skang ni aku hanya mnunggu keputusan,sama ada aku tetap diberhentikan atau pon status aku kembali aktif sbg student..Aku ade cete masalah aku ni kt mak..Mak doa2kan semoga aku dpt balik mnyambung pengajian aku yg dh tak bape byk tu..Hurm..aku pon m`arapkan jawapan yg baik2 jek lpas ni..Mungkin kah...eii !! tak brani nk ckp ape dh..tunggu dan lihat jek la..Uwaaaa..!!


Surat maklum balas sbg bukti aku ingin m`nyambung pengajian seblum tarikh akhir penghantaran surat

Sunday, December 6, 2009

Karnival Jom Heboh @ Bkt Jalil

Jln nk masuk ke tapak karnival yg penuh sesak..


Lautan manusia yg m`banjiri tapak kernival


Abg aku tak sabar2 ke gerai Metro smpai b`lari2 mninggalkan aku kt blkg


Ats stage Jom Heboh tu dia Maria Tunku Sabri


B`sama Zed Zaidi yg turun padang selaku duta produk


Siang tadi aku gn abg aku singgah ke Karnival Jom Heboh @ Bkt Jalil..Mmg dr semlm abg aku ade ura2 nk pi sane tp aku tak la m`harap sgt sb abg aku nih tak suke pi tmpt yg gamai org so aku rase abg aku sajek2 propa jek..tp rupa2 balik jek dr Langat lalu kt MRR2 tu kami m`belok ke Bkt Jalil..gamai nyek org mase tu dr simpang jln pon rase mcm dh tak larat nk m`harungi nyek..

Sampai kt sane nk m`carik parking dh satu hal..tp akhirnya dpt gak aku m`jejakkan kaki ke acara yg mmg heboh tu...Gamai sungguh org spt melaut byk nyek..mgkin inilah mase nya org gamai m`habiskan cuti hujung minggu b`sama family..Tak kisah la beb...!!

Jln2 kt ctu mmg rambang mate..awl2 lagik kteorg dh masuk ke umah hantu Puaka Keliwon..sorg dicaj RM2..okla tu..syok betul..ade gak hantu jadian yg m`libas kain kapan nyek pd aku smpai aku t`jerit2..yg tak thn tu ade budak2 yg m`nangis meraung2..kelakar pon ade..Kesian budak tu sb umah hantu tu bg aku ok la seram la gak gn suasana sound & lighting yg m`beri impak mnyeramkan...

Lepas tu kteorg b`jalan2 dr gerai ke gerai..takde la m`beli belah sgt..beli baju 4 helai utk abg aku dan aku sambar sehelai udah la..Yg best tu sempat b`gambar gan Zed Zaidi selaku duta produk Guarana Cupicino..mmg sedap la produk nyek siap dpt t-shirt free..itu yg kami nak..huhuhu

Oleh kerana kaki pon dh semakin nk jam smpai masing2 jln pon dh t`kengkang-kengkang..kteorg wt keputusan smpai mase nyek utk gerak balik..Sebenarnya ini adalah kali ke-2 kteorg ke karnival ni..tp dulu dipanggil Sure Heboh..

Tuesday, December 1, 2009

Gaji pertamaku.... Alhamdulilah...

Bln ni aku sgt2 gumbira sb setelah aku m`nanti selama 6 bln m`nunggu akhirnya aku dpt gak merasa duit gaji aku..Perkara pertama yg aku buat ialah..aku bg kt mak aku & aku bawak mak aku ke Poh Kong sb aku tau itu yg mak aku dok sebut2..Alhamdulilah aku dpt tunaikan niat nya..Dpt lah aku belikan seutas gelas emas buat mak ku t`sayang...jadikla..Insyallah..klu ade rezeki lebih lagi b`tambah la koleksi mak aku satu ari nnti...

Pada Ahad 29 Nov ari tu aku ade wt la open hse tak besaq mne pon..aku jmput jiran2 & kwn2 & ank2 murid aku tanda k`syukuran smpena aku dpt gji..seronok aku ari tu wlaupon penat..ttp t`balas ble mngenangkan berkat aku b`sabar selama 6 bln tnggu gaji ibarat mnunggu buah yg tak gugur..akhirnya gugur jugak..kelepap...ape lagi syok ooo...

Lepas tu aku bayar ansuran kete aku yg t`tunggak selama 7 bln..hehehehe..lame kan..?? nasib baik tak kne tarik..Selebih nya aku bayo utg kt sape2 yg aku pnjam..mklumla ble tak b`gaji nih kne la wt loan kt sape2 yg dh tlg aku..so byr la balik...

Selebihnya...ade la aku 'enjoy katak' last week...Saturday nite @ KL la kunun2..Mule pi News KTV..ade la gn abg aku & kwn2 'AJK Goyang' yg lain..Selepas tu we all ke Happy City Jln Ipoh smpai kul 3.30 am mcm tu..igt nk continue bilik tp last2 we all go to The One kt Miharja. smpai kul6 am...Pastu terus balik ke Klg sb ari tu aku wt open hse..

Haaa..itulah xtvt aku mase aku lom pindah ke Klg..dulu mase dok KL mmg aku kuat enjoy kdg pakej 3 ari 2 mlm..kdg2 smpai pakej 5 ari pon ade... Keje ttap kje..jln mcm biase..abes kje ade jek duit enjoy...Tp aku puas ati sb kje aku dlu mmg tension giler..

Dan aku merasakan..last week tu adalah penutup utk aku gan abg aku turun ke KL..Rasenya penutup utk thn 2009.Ye ke..???Penutup bg thn 2009 yg byk m`coretkan suka & duka aku sepanjang thn ni..Huh..mcm2 yg b`laku dan aku m`rasekan k`pulangan aku kembali ke kg halaman aku m`buka lembaran baru buat aku kerana buat pertama kali nya aku diuji m`jadik seorg yg penyabar ble aku b`tukar kerjaya sbg seorg guru walaupon sbg GSTT ckup m`beri ruang utk aku memuhasabah diri yg tak sesempurna mana...

Akul adalah -> the missing piece dalam sebuah puzzle yang tak lengkap...

Thursday, November 19, 2009

Hari2 t`akhirku di SMKRP..sedeyy nyekk..

B`sama sebahagian pelajar 4T1A di Lab IT


Hari ini 20 Nov `09 adalah hari t`akhir p`sekolah merupkan juga hari t`akhir aku b`ada di SMKRP. Aku telah b`khidmat sbg GSTT b`mula 16 Jun `09,maka b`mula episod aku sbg guru ->b`makna sudah 6 bln aku m`curah bakti & ilmu yg ade pada anak2 bangsa aku..Segala perasaan mula b`tandang disaat mula2 aku m`jejak kan kaki ku semula setelah alam p`sekolah telah lama kutinggalkan lbh sedekad lalu..Ya aku b`diri di mana tmpt aku m`nuntut ilmu dahulu..Kini..semua akn b`akhir..bila direnung2..selalu aku dengar "Setiap yg b`mula ade p`akhiran...setiap p`akhiran adalah p`mulaan utk yg akn datang"...Aku akui...hari ini ia b`akhir..aku tak tahu apakah p`mulaan utk ari seterusnya..

Sebenarnya kontrak aku akn tamat pd 31 Dis 09 tp hari ini hari t`akhir p`sekolahan..Aku tak tau apa episod akn dtg..aku hanya b`serah kpd Tuhan agar thn dpn aku dpt kembali lagi..Aku sgt syg kan bumi SMKRP..tmpat yg byk mngajar & mngenal segala2 nya dr zman b`uniform sekolah smpai la m`makai name tag..Pengajaran & p`belajarn masih b`terusan..Dulu mase zman2 sekolah lain yg aku dpt..ble dh jd cikgu nih lain dr yg lain lg aku dpt..Begitulah SMKRP -> penuh suka & duka..penuh gelak tawa..penuh ceria & kdg2 ade juga mendung & suram m`landa..Akn ku igt smpai ble2..Akhir kata..jutaan terima kasih buat seluruh warga SMKRP krna m`beri sedikit ruang utk aku b`jasa di muka bumi mu..Adiosss sedey la plak..!!

Aku juga b`doa p`mulaan utk akn dtg baik2 belaka..Aku sgt2 b`arap salah satu p`mohonan yg tlh aku apply akn m`beri berita yg gumbira utk aku teruskan b`sama insan2 t`sayang....Ya Allah kau p`kenankanlah doaku ini..berilah sejahtera hendaknya..Selain itu Kau rahmati lah seluruh warga SMKRP..Amin..

Sesuatu yg m`buat aku teruja..

Haa..cantek tak..??


Hehehehe..actually pic ni aku dh lame amik adela 2 ke 3 bln lpas tp ape yg aku nk kongsi di sini ialah keterujaan aku m`belek2 sebahagian dr hasil rekaan kreatif pelajar2 SMKRP m`hasilkan tanglung dr bhn2 t`buang semasa Pertandingan Mencipta Tanglung pada Karnival Sivik yg telah pon aku selitkan dlm post seblom ini.. Jeng..!Jeng..!Jeng..!

Kalau diamati betul2..tanglung2 ini dihasilkan dr bhn2 t`buang yg tak t`fikir kite yg dh beso ni nk buat..Tanglung yg aku pengang ni dihasilkan dr tisu yg ade kt kedai2 makan tu & di hiasi dgn biji buah mata kucing..paling menarik bagi aku..Yang lain2 pon cantek gak..Hasil2 tanglung yg antara yg t`baik ini telah dipamerkan di Perpustakaan SMKRP..kalau di lihat dr dekat lg menarik..Tahniah pada pelajar2 yg m`ambil bahagian..

Tuesday, November 17, 2009

Puteri Gunung Ledang

Entry kali ni aku wt setelah seharian 'keboringan' melanda,jadi aku belek2 website2 yg aku ade,emm sambil2 tu pikiran aku t`igt satu filem yg sgt2 aku gemari..tak leh lwn gn filem2 yg lain..aku sgt2 suke cete nih..hanya aku shj yg tahu knape aku suke yg tak leh diucapkan atau diluahkan kpd sesiapa..

Puteri Gunung Ledang - semua org tahu sedikit sebanyak pasal Puteri yg b`asal dr Majapahit ini..paling menarik aku pd Puteri ini ialah beliau m`punyai 2 figura yg b`beza..Satu -> Figura yg baik lg cantik..( Sang Puteri ) dan Dua -> Figura yg hodoh sifat yg b`tentangan dgn tuan puteri..Mari kite sama imbas sebahagian dr cete tu..


Empayar Majapahit dilanda gawat setelah diserang oleh Putera Demak dari Jawa. Mengelak dari kejadian menjadi bertambah buruk, raja Majapahit, Gusti Adipati Handaya Ningrat menawarkan Demak berkahwin dengan adiknya, Gusti Putri Retno Adjeng Dumilah. Tanpa pengetahuannya, Gusti Putri telah melarikan diri dengan berlayar ke Gunung Ledang untuk bersama cinta hatinya Hang Tuah.

Maka, versi filem memaparkan yang Puteri Gunung Ledang sebenarnya puteri Gusti Putri Raden Adjeng Retno Dumillah dari Majapahit di Pulau Jawa yang merajuk dan membawa diri ke Gunung Ledang. Beliau sebenarnya menunggu masa untuk bertemu dengan Hang Tuah yang pernah ke Majapahit.

Walau bagaimanapun, halangan berlaku di antara Puteri Gunung Ledang dan Hang Tuah apabila abang Gusti Putri, Gusti Adipati terpaksa mengahwinkan Gusti Putri dengan Sultan Melaka, Sultan Mahmud pula. Utusan peminangan diutus dan diketuai oleh Hang Tuah sendiri. Akhirnya, setelah pelbagai cabaran, Gusti Putri terpaksa menurut permintaan Hang Tuah yang taat pada Sultan, tetapi dengan 7 syarat. Perutusan pulang ke istana Melaka tanpa Hang Tuah yang kecewa atas kegagalannya. Sultan Mahmud murka dengan kedegilan Gusti Putri dan sanggup menerima cabaran ketujuh-tujuh syarat walaupun bakal meragut nyawa anaknya sendiri.

Tersebut adalah petikan dari filem menyebut akan tujuh syarat peminangan Gusti Putri terhadap Sultan Mahmud yang diterjemahkan dari sanskrit Jawa:



* "Pertama, air mata dara yang tidak berdarah, tujuh tempayan banyaknya..."


* "Kedua, pinang, bukannya kahwin kerana tidak tua, merah darahnya,
tujuh tempayan banyaknya..."


* "Ketiga, merangkak bebas di daratan, darah juga kehendaknya, sifatnya,
tujuh dulang banyaknya..."


* "Keempat, terbang bebas di udara, darah juga kehendaknya, sifatnya,
tujuh dulang banyaknya..."


* "Kelima, darah putih rakyat untuk menambat darah kuning raja dari tapak ke takhta..."


* "Keenam, darah merah rakyat untuk menambat darah kuning raja dari tapak ke takhta..."


* "Ketujuh, darah seguntal tetap mengalir, badan bersilih menanti, sebatil..."


Melalui petikan tersebut, didapati permintaannya berunsurkan 'darah' yang menguatkan dan menegaskan lagi bahawa jawapan bagi peminangan itu adalah satu penolakan.

video

Monday, November 2, 2009

Spa Ikan Foot Master @ Bkt Tinggi..

Ikn besaq yg agk malas m`jlnkan kerja nye..



Ikan 'yg sedang-sedang sajaa' ini mmg best..



Ikan kecik ni geget ala2 manja gitu..



Geli2..huhuhu...



Abg aku t`pesona di ulit ikn di kaki nyek..


Kali ni aku nk share gn korang pengalaman m`asyikkan m`rendam kaki kt spa ikn.. Actually aku penah wat dlu jadik aku ade pengalaman sblom nih la..mmg best.. tp mule2 ade ckit geli la..Sebenarnye ikn2 ni akn mkn 'dead skin' kite mmg itu lah kje ikn ni & ikn ni ckup suke ble ade kaki2 yg mnyerah diri dlm kolam nye.. Kire ikn ni m`bersihkan kaki kite dr kulit2 mati..

Sambil2 tu ble ikn ni ngap kaki kite tu, gigitan lembut ikn tu yg merangsang kaki kite ble t`kena urat2 atau saluran darah..sambil m`bersih sambil massage gitu..syokk ooo...

Selepas sesi t`sebut.. kaki kite akn berase lega (mklumla baru lpas massage) & paling ketara kaki kite akn bersih tidak spt mule2 kite lom wt treatment ni..

Aku gn abg aku pi Foot Master di Bkt Tinggi m`abeskan kupon free wt treatment spa ikan..best giler..mase 1/2 jam but kt Foot master nih bole tukar2 kolam mane nk celup kaki..kt kolam yg ikn kecik ke ikn besaq ke ikut suke.. Mase tu aku b`tukar2 kolam ikut suke ati aku sb nk m`rasai kelainan nyek.. Ble ikn kecik tak t`rase sgt..tak syok.. ikn yg best m`ngap ikn yg sedang2..Yang sedang-sedang sajaaa... cenggitu.. Ikn yg besaq agk mlas kje nyek tak berape best..tp kelainan nyek ble ikn besaq ngap ade rase geli t`amat sgt..huhuhu..

Ok try la.. pasti puas ati.. Harge tak mahal RM30++ per sesi ( 30 minit )..Harga t`takluk pd terma & syarat tokey spa tu..hehehe..ikut la klu ade promotion mgkin harga b`ubah..

Friday, October 30, 2009

Hati ku menangis lagi... Sabar lah sayang...

Semlm ujan lagik..aku cukup risau..biase nye ujan2 ni dok dlm bilik tarik selimut mmg best..tp aku sgt2 risau m`ngenangkan darling aku kt luar b`hujan... Biar dier b`panas tp jgn b`hujan..Sape darling aku.. sape lg klu bukan WKG195 k`sayangan aku.. Bertahun aku b`same nye wlaupon mak m`cadangkan aku beli kereta baru..mak kate nk bayar dwnpyment..Mak nk sgt pakai Honda tp utk aku m`lepaskan darling aku ni..tak kan nyek..Insyallah kalu ade rzki ble2 dpt la aku tunaikan hajat mak nk naik kete Honda...

B`balik pd cuaca yg kebelakangan ni yg ujan jek... hati aku amat risau, mmg la ujan tu aku anggap rahmat..mgkin juge ade rahmat nya ble aku mule memikirkan nasib darling aku ni..

Sepanjang darling aku ni b`sama aku..byk sungguh jase nya pd aku..Masih segar dlm ingatan.. Thn 2001 nk pi Tioman mlm tu cermin keto pecah retak seribu, kne la sewa van..Thn 2005 sampai gak ke Mersing mase konvoi ke Tioman sekali lagi & tak dpt aku lupe mcm mne aku t`sadai kt tepi h/way ble timing belt putus kt Gambang mase tu konvoi ke Cherating..mcm2 lagik la.. penah satu pg aku nk kluar pi bank bayo finance keto yg t`tunggak..skali aku tgk keto aku dh xde..rupenyek dh kne tarik..padahal nk settle kan finance,cume t`lewat cikit jek.. Dan mcm2 lagik la..m`bawa aku ke sana ke mari..pi kje balik kje.. smpai la ke tmpt2 yg tak sepatutnya aku pi..mgkin juge sb salah arah tujuan ape yg jadik ade sb nyek..Uwaaa..!!

Pg nih aku kluar nk ke kedai..Uwaaaa..!! keto aku masuk air..akibat xcident baru2 nih casis sudah lari la..so ble ujn air masuk..2 3 ari lpas pon ble ujn keto aku masuk air gak tp pg nih kesedihan aku x dpt dibendung ble air yg b`takung kt bawah seat lebih byk & t`kena wayar yg b`selirat kt bawah tu...Aku takot x leh gune lagi wayar2 ni sb ble keto aku di pecah & sound sys aku di angkut sekali gn amp & box speaker..yg tggal hanya lah wayar2 yg ade, nasib baik korang tak rembat skali... Sambil aku m`cedok air yg b`takung, hati aku menangis seperti selebat hujan yg turun m`basahi bumi semlm...Uwaaaaaaaaaaaaa...!!!

Aku pon xtau la...ape la malang nasib ko darling... Dah la finance sgkut lbh 3 bln nih.. Baru2 ni xcident org lggar lari..tp nasib baik dlm kekalutan tu aku smpat amik no plat kete mamat bodoh nih..so nsib la dh kne blacklist padan muke.. Yg tak leh thn ble masuk keto b`lubang sane cni sb speaker gn player sudah kne rembat tp aku tau tahap keto aku nih leh pi sampai mne..Hehehe..sb aku dh tuka enjin dr 1.3 aku kasik up 1.6 itu pon tak pi endos lgik..sb tu la ble aku nk claim insuran xleh.. Ish..ish...ish..

Sabar lah sayang.. ble den dh dpt tunggakan gaji den yg 6 bln t`tunggak nnti..ko dlu yg aku pk kan.. Sume aku dh plan dlm kepale otak aku nih..satu2 aku akn buat..Sabar ek... Sementare nih ko teruskan la jase ko tu pada aku ek..


Pagi2 nk b`tolak ke Mersing mase konvoi ke Tioman 2005



Inilah darling kesayangan aku..

Wednesday, October 28, 2009

'AKU' dengan 'KORANG'



Bahagia..
Sesuatu yg sgt b`nilai,
Sangat b`harga,
Tapi... ia ...
Tidak dpt disentuh,
Tidak dpt dijual beli,
Dan ia juga tidak boleh diwarisi,

Pelik... ajaib... tp itulah realitinya..
Hanya boleh dirasai oleh org yg dianugerahkan...

Bahagia....
Kadang - kadang,
'Aku' t`senyum sendirian ...
Hati 'aku' tertawa sendirian..
Eh..!! bukan gila ..
Tetapi melihat telatah 'korang' ..
Mimik muka ... kuntuman senyuman ...
Cukup ceria ...
Hilai tawa ... suka menyampuk ....
Cukup menggamit keadaan ...
Menghidupkan suasana... Tapi ...
Kadang - kadang mengganggu pelajaran ...
Geram gak ...

Tapi ok ... taklah membosankan sgt ...
Ntah lah ...
Yang sedihnya ...
semua itu tinggal kenangan pada 'aku' ..
Tapi percayalah ...
ia akan 'aku' fremkan sbg satu kenangan ...
Kenangan yg sentiasa subur dlm jiwa 'aku'...

Kerana ....

'Aku' salah seorg yg dipilih utk merasai apa itu bahagia ...
Bahagia mengenali 'korang' semua ...

Untuk 'korang' semua ... dari hati kecil ini,
'aku' doakan kejayaan & kebahagian 'korang' semua...
di dunia & di akhirat.... Amin ...

Pst : Hehehe..kenangan 'aku' dgn 'korang' di SMRP & MRSM Muar

Thursday, October 8, 2009

Biar ku menjadi lilin...


Biarku menjadi lilin

Memberikan cahaya

Terangi sekeliling dengan diri terbakar

Tak siapa yang sedar

Disaat kegelapan rela aku berkorban

Demi satu harapan

Biar masa berlari

Dan kau terus mendaki

Aku tenang disini dengan sabar menanti

Tanpa dendam dan benci

Andainya kau terjatuh terluka dan tersungkur

Kurawat biar sembuh

Aku tak kan bertanya

Apakah nanti balasannya

Setiap pengorbanan setiap pemberian

Demi satu ikatan

Keikhlasan dihati

Walaupun kau ragui

Pada suatu masa dan suatu ketika

Akan ketara jua

Biarku menjadi lilin

Memberikan cahaya

Saat kau kesepian saat kau kegelapan

Kurela menerangkan

Aku senang begini dapat terus berbakti

Dengan cara sendiri

Friday, October 2, 2009

LADAP OH LADAP..




KURSUS LATIHAN DALAM PERKHIDMATAN (LADAP) YANG KE LIMA bagi sesi 2009 telah diadakan di Makmal Komputer sekolah. Guru pagi : Pembinaan Power Point dalam Pengajaran dan Pembelajaran Guru Petang : Penyediaan Proposal Kajian Tindakan Pengetua, Pn Hjh Zaleha Bt Md Amin memberi taklimat pada hari t`sebut..

Sebenarnya enrty ni dh masuk dlu,tp skg ni aku tgh m`libatkan diri dlm LADAP ke-6 plak
LADAP KE ENAM - Perancangan Strategik Kokurikulum..

Dr awl smpai akhir..takde wat ape pon dgr jek la Encik Deraman ni pot pet pot pet pastu on9 la smpai la lebam..aku tg tunggu ble la nk mkn...

Utk enrty kali ni sajek jek aku nk selitkan muke2 yg t`selit,agk2 korang di tagged..harap maklum..hehehehe

Thursday, September 17, 2009

Sakit..Pedih..Perit..

Ape yg sakit..? Ape yg pedih..? Ape yg Perit..

Dah nk masuk 3bln aku kje aku lom dpt gaji..Aku terima & aku redha..Minggu lpas aku ke PPD b`tanyekan surat tawaran,selagi takde surat tawaran b`makne jgn mimpi la aku nk planing ape2 utk budget yg sepatutnya aku aku pk tiap2 bln..Sb sejak zaman aku skolah aku dh reti carik duit sndri,smpai la ble aku blaja kt kolej pon aku masih b`kerja prt time utk sara diri aku.Nasib aku tak sebaik org lain yg ade org support..( tak kire la mak bapak ke sape ke.. ) sb mase tu aku dh mngenal erti kepayahan ble idop sorg2 di tgh2 Kl yg aku rase tak m`janjikan ape2..Utk seronok ok la aku rase..Hahaha..Mase tu siang blaja mlm kerja..mmg sgt2 m`cabar..tp hasil nya kepuasan t`genggam erat b`sama gulungan skrol mse Konvo dlu..Tapi aku tau ade lagi org yg lg susah dr aku..

Cuma skg ni aku rase 'sakit,pedih & perit' dr biase,kerja tp lom merase duit gaji..aku tak pk pasal gaji sgt tp biase la ungkapan 'ulat dlm batu pon boleh idop' kdg kala ade benarnyek gak..tp bg aku tu ulat..ni aku org..hahaha..lain la org mne leh telan batu..batu?? org makan batu..ade gak..sakit krane batu..ade gak..!! (org yg faham jek akn angguk ape aku ckp.. )

'Sakit' ble gaji lom ade..mcm mane aku suffer nak idop,jawabnyek..mak aku la big spender..Kebetulan nk di uji..abg aku pon ble sign kontrak baru pon 3 bln xde gaji,
Huaarrhh !!..tp setelah dia m`lalui fasa perit selama 3bln,seksa dia dh lepas dah,aku jek mgkin lebih dr 3 bln..

'Pedih' ble telinga ni dok dgr org sekeliling cete psl gaji lagi2 nak raye nih..'Pedih' mate ni ble tgk yg org tu tangkap ni,sambar tu..Aku hanya boleh m`mandang & boleh m`dengar..

'Perit' ble melalui saat2 mcm ni..sdgkan lebih dr ni aku penah rase..tp segala 'sakit..pedih..perit' aku telan juge..Itulah ujian bg aku yg tak kan same gn ujian utk org lain..Nasib kite mcm ni..kte tak tau nasib org lain mcm mane plak..Bahagian masing2..

Tp aku b`syukur..wlaupon 'sakit..pedih..perit..'org2 t`sayang disekeliling aku m`buat aku melupakan seketika masalah negare aku nih..Wajah2 anak2 di dpn aku yg kdg kla mnyentuh ati aku,kdg kala m`gguris ati aku..sbenarnya penguat semangat utk aku b`bakti kpd ank bangsa aku..

Aku b`syukur kpd Allah yg telah m`beri aku ujian sebegini..Tnpa ujian ini mgkin aku masih berada di mana aku berada dulu..Dgn ujian ini m`buat kan aku mjadi org yg serba sederhana..serba b`igat..serba memikir..

Saturday, September 5, 2009

Makkk...Nakkk Duittt ...Eggegegege..

Hehehe...ari ni aku t`ign sgt nk mkn Puding Roti gn Cream Caramel tp bkn dr mne2 tp nk kat gerai Abg De*li..Haa..Abg yg jadik florist kwn akk aku tu..dia punye Puding Roti & Cream Caremel mmg sodap la..Bln pose nih dia m`niage kt Pasar Ramadan kt Bkt Raja.

Aku biase la Makkk..Nakkk Duittt...pnjang & manja jek bunyi..( Ayat2 mnje m`ngade2 yg biase aku buat klu nk mntak duit gn mak aku..Alah korang pon same gak !! )..Dgn muke b`kerut nyek mak aku akn bkk beg duit dia..mcm biase lah ngomel2 bg gak..Sayang mak...Mak tak bg pon sayangggg gak gn mak..Dr dulu sejak skolah pon ape aku nk aku ckp gn mak jarang2 mak tak belikan atau bg..Aku igt lg mase frm3 ke frm 4 kot aku nk kasut POLO harge dkat2 RM200 pn mak belikan.. Aku rase nilai sebegitu time2 skolah mmg tggi la kan..skrag pon aku nk bli sndri pon aku tak mmpu..hehehehe..Ank mak...

Makkk..Nakkk Duitt...Aku rase korang msti pelik kalu aku masih lagik mntak duit cenggitu gn mak aku..Aku mmg ank mak..lantak la ape nk malu ape...aku dok dlm perut mak aku 9 bln ape nak kisah kan...Tp mmg hakikatnyek..aku kmbali dok gn mak aku setelah 10 thn aku mrantau ( eleh..mcm jauh jek..jauh lg akk aku ) aku balik juge dok gn mak aku sb aku la yg tggal satu2 nyek yg kne jage mak aku..Akk aku yg 2nd kt Melaka mngajar kt UiTM sane..Yg 1st dah hanyut ke mane aku pon tanak amik tau..Pandai2 la nk idop...

Sejak aku bnti kje sb nk jage mak aku smpai la aku dpt kje mngajar ni..aku rase ade la 6bln aku tak koje..Jadik cikgu ni dh 3bln lom dpt gaji sb surat tawaran lom dpt lagik..Aku tetap mngajar gn iklasnyek demi ank bangsa aku..Bkn gaji yg aku arapkan..so mmg mak aku la big spender utk aku..Aku tau mak sayang ank2 dia tp tak b`mkne aku leh suke2 jadik pnganggur t`hormat mengabeskan boress..Biase nyek aku akn bawak ke mane mak nk pi sb mak aku ni klu ade duit dia suke nak b`jln..pi Tesco la..pi Care4 la..Aku ble dh bawak ape brg aku nk aku angkat jek..mak pon tak kisah...Ank mak...Kadang tu penah abg aku b`kecil ati katenyek aku byk lebihkan mak aku...Elelele...ble dh aku pujuk ok la dia..Sbenarnye time tgh sesak ni mmg la aku phm kdg2 org lelaki pon ade mngade2 nyek juge..

Abg aku,hehehe sian kat dia gak sb sejak dia tukar kontrak gn Utusan pon lebih 3 bln lom ade gji..Jadik dia amik inisiatif wat kje siang...blk rehat jap sambung wat kje mlm..Aku amt b`tuah krane mak amt m`mahami..Dia pon slalu ckp "Sian Wan..siang mlm kje.." Tp alhamdulilah..berkat aku m`jage mak wlaupon aku lame tak b`kje dn ble dh kje lom ade gaji masih lg aku boleh suffer..Aku amt b`syukur pada Tuhan..

Dan kerana Tuhan tlh m`beri aku jln utk aku b`sama gn mak..Aku b`jnji dlm diri..akn aku jage mak wlaup ape pon t`jadi..Bkn nk kate ape kdg2 ade gak t`kasar bhase..yolah mak aku nih lain ckit dtg angin dia,ade jek yg tak kne..selang 2 3 jam aku akn dtg kt mak cium tgn mak mntak ampun sb aku tau..Dosa & tak b`kat idop klu m`gguriskan ati mak..Mak akn tetap ckp "Ye..mak ampun kan.." dan ketika itulah air mate aku akn mngalir dan aku takkan malu mngesat air mate..asalkan mak maafkan aku..Aler..sedih plak...

Dah2 tanak cete sedih arr sb aku slalunye happy jek gn mak...Ble dpt gaji nnti aku dh plan dlm kepale otak mane aku nk bawak mak..Suprise !! Rase nyek tak suprise la sb aku dh t`ckp gn mak..hehehe...Xpe kte tgk...arp2 aku dpt tunaikan jnji aku sb sejak tak kje gn lom dpt gji ni byk yg aku t`miss bayar..kete dh 3bln..hehehe...septutnye 4 bln tp mak dh byrkan sebln.. Ank mak...Dan aku p`caye aku dpt kje mngajar nih sb berkat doa mak ble nk pi intwv mak tak ptus2 doakan aku..Sb ble intwv aku tak kne tanye ape pon..terus dpt..nampak kan..Tuhan p`mudahkan segala urusan..Syukur Alhamdulilah...


Aku gn cikgu2 praktikal..ttp happy wlaupon lom ade gaji..Aku redha..

Friday, August 28, 2009

Igt 5 perkara..sebelum 5 perkara..

3 ari lpas aku demam..mule2 nk demam tu aku dh rase sakit2 kepale,sakit2 sendi mase tu baru beberape hari b`puase..baru plan tanak tggal pose jadik aku tahan smpai wktu b`buke baru nk mkn ubat,ble sampai waktu b`buke aku dh tak lalu nk mkn,jln pon dh tak larat lpas jek m`jamah sedkit utk m`alas perut aku terus amik ubt..Akibat m`nahan tanak miss pose ari tu aku t`pakse manahan sakit yg aku rase aduhaii..seksanye ble tak sedap badan...Xpe la aku yg nak tanggung risiko kan..Haa ambek..

Dlm aku dok rehat2 badan sambil baring2 aku t`igt sabda Rasulullah SAW yg m`igat kan aku pd lagu nasyid kumpulan Raihan yg benar2 m`insafkan aku..Antara yg t`ngiang-ngiang ditelinga aku mase aku t`baring lesu tu :

Ingat 5 perkara sebelum datang 5 perkara :

  • Sehat sebelum sakit.
  • Kaya sebelum miskin,
  • Muda sebelum tua,
  • Lapang sebelum sempit.
  • Hidup sebelum mati.
Ape yg m`buatkan aku t`manggu pd mase aku t`lantar mase tu..Sekarang aku Muda..Ya..satu hari nnti pasti aku akn Tua..tp itupon kalu aku Hidup sebelum aku Mati di waktu aku muda....Hemm..Aku t`igt balik..ari ni aku sakit..tp semalamnya aku sehat walafiat..aku boleh b`jalan..ketawa..Pi pasar Ramadan jln2.. tp ari ni aku hanya t`baring lemah tak b`maya..Masa jln2 kt pasar Ramadan tu aku nampak ade sesetengah org m`makai topeng muke ble brada di tmpt2 awam utk m`ngelakkan H1N1..Hati aku t`detik alangkah b`tuahnya aku & ahli keluargaku sihat ketika ini..dan aku b`tanya dlm hati juga dh lame aku tak sakit,kesian pd org2 yg sakit spt demam,selesema dan sebagainya...Aku kira2 dlm thn ni aku belum penah sakit spt demam..sb aku tau penangan demam ni mcm mane..mcm ni la rase nya...Uwaaaaa!!! Pengajaran buat aku..

Dh masuk bln8 thn ini baru aku terasa sakit yg sampai tak larat bdn .Abes ubt sume aku telan tak tggal ckit pon tak ckup aku beli kat kedai.Aku mmg begini jarang sakit ttp ble sekali dtg demam smpai tak larat bgn.Semua aku anggap ujian dr Allah..Alhamdulilah aku b`ansur sihat tp sememangnya tiada siapa bole m`agak kuasa Tuhan yg Maha Esa bila Dia m`uji kita..Wlaupun t`detik ape2 di dalam hati tetapi ape pun kalu nk jadik tetap juge akan jadik..Kun Faya Kun.. Sape2 pon tak bole menafikannya..Subhanallah...

Wednesday, August 19, 2009

Bz vs Tak Bz...hehehe

Ble bz,ade kelas ke tmpat aku sepah mcm sarang tikus..Sakit mate m`mandang..Sume aku campak jek ats meja..Hahaha tande2 aku sakit kpale..sakit jiwe..uwaaaaaaaaaaaaa !! Ni tak brape sepah sgt..




Hehehe..biase seblom balik gan awl2 aku dtg meja kemas jek...Sejuk mate m`mandang..Yg penting Jalur Gemilang ttap ade wlau di mane aku b`ada..

Monday, August 17, 2009

Pertandingan Melukis 'Kolum' @ Karnival Sivik

Cantek sungguh..


Ni pun cantek gak..


Ade burung merak la..


Tekun m`hasilkan 'Kolum'


Bunge raye tetap ade..


Lawa nye...


Lambang 1 Malaysia


Kreatif nye..


Banyak2 pertandingan...Yang ini paling aku suke..Sb nyek jarang2 dpt kite lihat org m`hasilkan 'Kolum'.Ini adalah hasil seni dr masyarakat India.Biasa kite lihat seni ini di hadapan rumah2 masyarakat kaun India atau di shoping complex..Tapi ari tu aku dpt mnyaksikan pelajar2 SMKRP m`hasilkan 'Kolum' yg sgt cantek dan kreatif..Setiap kumpulan kne ade pnyertaan dr pelbagai kaum supaya dpt memupuk perpaduan..Sesuai dgn tema Pen.Sivik & Kewarganegaraan..Tahniah !! Cikgu suke korang..

Pertandingan Batu Seremban & Congkak @ Karnival Sivik

Lawan kalah mati..


Lawan Batu Seremban..yang lain2 bg semangat kt kawan2


Permainan Batu Seremban & Congkak..Aku rase ramai budak2 skang yg tak geti mcm mane nak main permainan tradisional ni.Elok juge ble dianjurkan pertandingan sebegini supaya permain tradisional ni tak luput ditelan arus kemajuan maklum la budak2 skg dh semakin advance..Tapi penyertaan pada hari itu amat menggalakkan kerana aku rase budak2 nih dah rase seronok bermain pada hari karnival tu,yg best pemenang tmpat t`atas budak lelaki..Hehehehe

Sunday, August 16, 2009

Pertandingan Rekacipta & Pertandingan M`buat Tanglung @ Karnival Sivik

Ade ikan haruan dlm ni..kreatif tul budak2 nih


Sungguh b`bakat..


Antara hasil rekacipta yg mngambil bahagian


Guru2 yg teruja dgn hasil kerja pelajar


Gambar ats adalah sebahagian dr hasil rekacipta pelajar2 b`temakan 'Patriotik'.Pada mulanya pnyertaan agak dingin mgkin krna pelajar2 sebuk ulang kaji atau ade bende lain nk buat..Tapi last2 minute pg tu masih ada pelajar2 m`hantar hasil rekaan mereka..Tak kisah la..Apa yg m`banggakan aku,hasil kerja dr kelas Sivik aku 4Sc1 menang utk kategori sesi pagi Tahniah!!


Gambar bawah adalah hasil rekaan pelajar2 m`buat tanglung..Aku sungguh t`pesona ble tanglung2 yg cantek ni digantung utk pameran yg aku uruskan.Tanglung2 ni mmg akn nmpak lebih cantek kalau di gantung..Utk sesi pagi pelajar Melayu memenangi 2 tmpt t`atas utk sesi pagi Tahniah juge !!

Cantek kan ..??


B`bakat sungguh pelajar2 nih..


Guru yg m`adili tanglung mane yg bakal menang..

Pertandingan Melukis Poster @ Karnival Sivik






Penyertaan amat m`galakkan..Sungguh b`bakat pelajar2 SMKRP ni..Tahniah kpd pelajar2 yg menang..Cantek2 lukisan budak2 nih..Sorry la ek klu ade yg t`tinggal nk amik gambar korang mklum la cikgu bz mase nih..