BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, November 22, 2010

Azam sebelum 2011 & Awal Muharam...yewww...!!

Agak lama tak update blog bi rasanya..sejak dh keje ni..masa t`batas..maklumla bz dgn keje2 office & kadang2 wat keje luar..xpe selama ini aku t`ingin sgt nk tau pasal HR..skrg aku sndri m`nimba pengalaman dlm bidang yg seblom ni aku tak tau dan langsung xde kene mngena dgn ape yg aku pelajari waktu kt kolej dulu..hurm..dr dulu pon sejak abes Diploma Sains Komputer UPM mmg aku b`kerja lari dr bidang yg seangkatan dgnnya..lain yg aku belajar lain yang aku buat..gitu la gamaknya..masa belajar dulu aku dah t`jebak keje F&B dan entertainment ..tp sikit pon aku tak kesal kerana byk pengalaman pahit manis dlm mngenal k`hidupan m`warnai segenap usia sepanjang aku dok KL dulu..lame jugak diam tak diam hampir 10 thn aku m`abdikan diri dlm "dunia mlm b`jaga..siang m`buta"..hurm..dan 10 thn jugalah aku m`nyusuri hidup di KL yg bg aku tak m`janjikan apa2 sekiranya niat dan hati tak cekal mana..

Kini aku dh menetap di kampung halaman tempat aku m`besar..Klang..tempat yg aku tinggalkan penuh dgn kenangan yg aku sendiri pada mulanya cube m`bawa diri bg m`lupakan seribu satu rahsia yg aku pendam yang tak semua t`ungkai...genap 2 thn aku b`pindah ke sini rupanya..rasa mcm baru jek..tp sepanjang 2 thn ini..masih byk yg aku keliru..keliru dgn hala tuju aku sendiri...seblom ini aku cuba m`bawa diri..cuba m`larikan diri.. bila di pk2 kan balik, sejauh mana pon aku pergi..kalau tiada ketetapan pd diri sendiri...rasa sama jek..aku akui aku lemah dlm hal ini...xpe..hidup perlu diteruskan walaupon nampak sukar..

Berbalik pada cerita azam baru..hurm..seblom ni aku b`azam pd setiap awal thn..ade yg t`makbul dgn usha..ade yg tak..k`banyakannya tak la..hehehe..tp kali aku cube untuk p`baiki diri ke arah yg lebih baik...seblom awal thn 2011 & Awal Muharam...aku dh plan dlm kepala otak ni..ape perancangan2 yg disusun agar k`hidupan yg nak diteruskan sesempurna boleh... Bismillah...

Selain dr aku keje office aku juga ada wat part time mngajar kat sebuah pusat tusyen kat Rantau Panjang..aku akui aku mula jatuh cinta dlm dunia p`didikan b`mula thn lpas sewaktu aku mjadi GSTT di SMKRP dan Guru Ganti di SKRP..semuanya b`titik tolak dr itu aku rasakan p`mulaan azam baru aku ni..Bermula pd thn ni aku telah mngajar subjek BM untuk form3 seblom m`jelang PMR thn ni...Alhamdulillah..untuk thn dpn aku m`dapat tawaran untuk mngajar subjek BM untuk student form1-3..Sejarah untk form3 dan Sejarah untuk form5..5 kelas semuanya..walaupon rasa mcm berat aku cuba untuk mnggalasnya..aku cuba lakukan atas sebab aku ingin mnyambung pengajian yg t`tunda mase di UTM KL dulu..lg 8 subjek t`masuk 1 projek final seblom aku dpt m`genggam segulung Ijazah Sains Komputer UTM..Insyallah semua t`maktub dlm perancangan2 yg aku cube aturkan..

Antara perancangan2 t`masuklah azam aku ialah :

1. nak wat simpanan kat PTPTN b`bekalkan gaji keje full time sbg HR Assistant + bayaran mngajar kt Pusat Tusyen Angkasa..sb lpas student habis PMR thn 2011 aku nk continue study aku kt UTM yg dh tak berapa byk lg nak abes...simpanan ni akn aku gunakan masa nk sambung belajar nnti sekitar thn dpn..

2. Lepas dpt continue study..pastu dh grad nnti aku cuba nk apply KPLI or DPLI seblom umur 35thn..sb bg aku lpas ade Ijazah nnti aku m`arapkan peluang untuk aku meneruskan minat dlm bidang p`didikan akn t`buka...

3. Kalau tak de rezeki nk jd cikgu aku arap dpt la mohon kje yg setaraf dgn kelayakan aku nnti..Insyallah...

Buat masa ni tu la perancangan aku..so lpas ni aku b`doa agar segala urusan aku dipermudahkan..aku cube b`usaha & tawakal agar aku dpt m`jalani hidup yg lebih m`jamin.. Amin...Tiada yg dpt merubah diri selain diri sendiri..itu yg aku percaya..

Saturday, October 23, 2010

RE : Comfirmation Of Appoinment



Huhuhu..meja aku time kemas..cantik & t`atur jek..


Haaa..!! tu dia kalau tgh bz..mmg b`sepah tak hengat..


Agak pelik title kali ni,tp sebenarnya nk cete pasal yg aku dah dpt confirmation letter dr company..thats mean aku dh 3 bln keje kt Autic Mekki Sdn Bhd ni..hurm..sepanjang keje kat cni rasenya aku dah boleh menyesuaikan diri dgn suasana keje lebih2 lagi dgn ape keje yg patut aku buat..

Hurm..sebenarnya aku ade gak rase..mcm tak best jek bile sebut pasal gaji..bkn ape, seblum ni aku biase keje entertainment gn F&B line gaji leh cecah 3K-4K kalau masuk tips gn yg sampingan2 leh la dpt 5K..tp bile pk2 balik xpe la..kirenya aku start from zero again..yang penting niat keje tu baik dan yg pastinya m`janjikan dr sumber yg halal..no coment about halal or haram, tp sepanjang pengalaman b`keje selama hidup ni mcm2 dh aku rase..pahit manis suka duka,jatuh bangun banyak mngajar aku mngenali dunia & m`nilai orang..Hidup tak semudah yg disangka..so..rajin2 la keje ek..!! huhuhu

Tak nak cete panjang2 coz juz nak attch pic2 mase kt ofc..huhu..actually tgh xde keje kt office ni,tgh tunggu kul5 nak balik..!! huhuhu

Cak..!! takde keje la tu..huhuhu

Tuesday, August 10, 2010

1 Julai 2010...start keje baru..!!

Dah lame tak update post kt blog ni..sb bz kje..yep..!! skg aku dh ade kje baru..haaa lain dr bidang kje aku sblom ni..satu pengalaman yg baru jugak..kje baise2 jek..HR Assistant kt sebuah kilang di Meru..Autic Mekki Sdn Bhd.

Ok my job actually m`uruskan hal2 b`kaitan pekerja kt ctu tp kje aku more to incharge all foreigner worker..yg local staf bos aku Mis Lim yg baik ati yg tgh sarat m`ngndung skg ni yg uruskan..mule2 masuk kje aku sgt2 mngelabah beb..maklumla tak penah wt HR..dr dlu aku mmg t`ingin sgt nk blaja selok belok pasal HR ni,nmpak nyek b`peluang jugak la..berkat doa mak yg m`iringi aku mase nk pi intvw dlu..dgn izin Allah dpt la rzki aku kje kat ctu..

Yg best nyek aku suke wt kje2 luar contohnyek, pi imigration kt Putrajaya renew permit,pi embassy renew passport, bwak staff wt check up FOMEMA dan byk lg la..segale2 hal b`kaitan pekerja t`masuk la pi hostel derang kalu2 ade masalah..hurm seronok mmg seronok..tp ble dh dekat2 nk kre OT kt punch card & time nak kre gaji..tu yg wt aku sakit jiwe..sakit otak..hahaha..

Hurm..aku penah bg surat nk resign..ntah la mase tu mmg aku mngalami sindrom down di tmpt kje..tp seminggu seblom last day aku..factory manager yg aku panggil bos cute telah b`bincang gn aku suh aku pk kan balik..dier kate syg klu aku b`henti..sb aku nk resign aku bg alasan medical problem..sb aku akn wt laporoskopy kt HTAR..tp sebenarnyek masalah aku yg aku ckp td la sindrom down di tmpt kje dan ditambah dgn medical problem aku tu...hahaha..okla krenyek bos pon puas ati gn kje aku selame nih..so aku punye surat resign di cancelkan..

Skang ni aku tgh b`cuti panjang..8 ari beb..!! sb aku baru lepas wt laporoskopy for treatment infertelity.. 16 hb Ogos masuk kje balik atau pon klu conndition aku masih belom ok...bos cute suh amik UL, hehehe best nyek idop..!! tp lpas cuti b`lambak la kje2 yg m`nanti TQ so much pd Zawin Admin Asst yg dok seblah aku..kje dgn dier best..sempoi ko dik..!!

Wat mase ni tak sempat lg attch pic kt office tu sb sblom b`cuti pon ade dua tiga kje yg aku tak siapkan..aduyaii..!!

Wednesday, July 14, 2010

Romantis - Spring

Bagaimana
Harus kita meneruskan
Percintaan yang terluka
Masa dulu

Andainya kau sendirian
Dan kau masih lagi mencariku
Di sini aku menanti mu

Kenangi saat indah kau dan aku
Waktu itu hidup kita romantisnya
Kita pun berlari-lari mengejar ombak
Di pantai kasih
Akhirnya aku kau tinggalkan


Sejarah cintaku yang lalu oh...
Hanyalah ujian bagimu
Seandainya kau perlukan aku
Ku masih ada di sini
Seandainya aku tiada lagi
Simpanlah cintaku
Di dadamu oh... sayang


Cuba kau ingat kembali
Masa lalu
Kasihku teguh buatmu
Walaupun terluka namun ku bersabar
Dan masih menyayangi

Andainya kau ada yang lain
Waktu ini
Apalah dayaku lagi
Terpaksalah aku membawa diriku
Dan hanya Tuhan saja yang mengerti

Kala ku mengelamun sendirian
Berderai airmata di pipiku
Kerana terlalu pilunya hatiku
Kau pergi dariku tanpa pesan
Di sudut hatiku yang terluka ini
Terpahat namamu Kaulah kekasih


* lagu ni m`igtkan pada sesorg..TQ so much..rase diri ini dihargai..p`pisahan itu amat pahit & m`nyeksakan..Setelah b`thn2 m`mendam rahsia,kini..hanya kau & aku yg mngerti..Maafkan diri ini andai k`putusan lalu m`buat kau merana tp itu lah jln yg t`baik buat kita..Mengenali dirimu adalah kenangan t`indah yg tak kan dpt dilupakan.. huhuhuhuhu touching la pulakk..!!! jiwang sehhhh..!! Lg t`haru ble si dia mnyanyikan lagu ini on air @ KLFM dlm satu event..and he is the winner that nite..anyway congrats..!! ..if im ur inspiration on that nite.. im so glad.. Terharunya..!! hope u succsess on the next stage..i will support u.. good luck..!! hehehehehe


video

Wednesday, June 30, 2010

Kelip kelip berkelip - kelip di Kg Kuantan

Jeti Kg Kuantan


Ahad lpas aku b`peluang mnyaksikan kelip2 yg b`kelip kelip yg sgt2 aku idamkan..dh lame aku t`ingin m`lihat kelip2 ni ble akk aku b`cerita mngenainye..misi ari tu hampir tak jd sb abg aku mcm tanak jek pi..tp ats pujukan ala2 gediks tu b`jaya jugakk.horeeyy..!!

Kami b`tolak dr umh dkt2 kul6 ptg..sb tak la jauh sgt Klg-Kuala S`ngor..kami tiba di jeti Kg Kuantan lbh kurang kul 7.15ptg ,rase nye awl lg sb suasana pon masih terang tp ketibaan kami serentak dgn 3 buah bas yg m`bawa pelancong dr Jepun..wahhh..famous nyek kelip2 kt Kg Kuantan,lpas beli tiket lepak2 dlu kt jeti,mmg kami lepaskan para pelancong ni dulu la..smbil abg aku Q di situ, aku smpat b`jln2 di tp jeti mnyaksikan aliran sg yg agak deras juga..fikiran m`layang m`igtan memori mase kecik2..hurm..dulu2 kt blkg umh pon ade kelip2..tp skrg susah nk jmpe kelip2 ni..cume beberape bln lpas seekor kelip2 telah t`sesat masuk ke bilik aku..mgkin sdg m`cari teman..ketika itu aku segera m`nutup lampu supaya cahaya si kelip2 tu nampak lbh jelas..kesian nyek..smbil2 tu aku t`igt pd lagu Si Kunang kunang nyanyian Francisca Peter..sape yg lahir zaman aku dlu mmg akn penah dgr lagu ni..aku sgt suke lagu ni mase kecik2 dulu..t`pukau dgn k`indahan kelip2 aku m`merhatikannya sehinggalah aku t`lena..sang kelip2 m`jadi peneman tido aku mlm itu..esok nya ble t`jaga kelip2 tu dh xde..eh sama la mcm lagu tu..hehehe..

Setelah segerombolan pelancong dr Japun & yg lain2 mybe dr Timur Tengah selesai naik semula ke jeti,akhirnya tiba lah giliran kami..perasan teruja mula terase ble m`jejak kaki kedlm perahu..hehehe takot pon ade sebenarnye..perahu di dayung oleh seorg pakcik & kami mula menyusuri tp sungai m`hampiri pokok Berembang,hehehe pohon Berembang ni sng cete pokok bakau yg tumbuh di persisiran sungai..

Tiba tiba aku t`paku & t`nganga m`lihat kelipan sang kelip2 yg tiba2 baru aku perasan sb asik sebuk m`mikirkan k`gayatan duduk di dlm perahu.. Subhanallah indahnya ciptaanMu..b`ribu2 mungkin b`juta2 sang kelip2 b`kelipan & cahaya nya seolah-olah m`lingkari pohon2 Berembang t`sebut,menurut kate pakcik tu t`dpt sepanjang 30km pohon2 Berembang sepanjang sg t`sebut yg akn m`galir ke laut..canteknye tak dpt diungkapkan dgn kata2..

Aku amat b`terima kasih dgn info yg diberi oleh pakcik t`sebut, beliau sgt2 ramah & tidak kedekut m`beri info b`kenaan kelip2 sesuai sgt dgn tugasnya yg m`rangkap sbg p`mandu pelancong,ape yg kami tidak ketahui diceritakan hingga kan kami semua t`kedu..hooooo macam tu..rupenyek..Menurut kate pakcik tu kelip2 yg ada di situ adalah dr spesis yg b`beza yg biase kte likat kt kg2 dulu,beliau smpat b`kolek ke tp salah sebuah pohon Berembang & m`nangkap seeokr kelip2 utk dipegang oleh Nanot,katenye biarlah anak aku dpt m`lihat sendri kelip2 takut satu ari nanti generasi2 sebayanya hanya mngenal nama shj tp tidak pernah m`lihat kelip2..spt mane info yg pernah aku baca kelip2 ini semakin diancam kepupusan,mmg agak b`lainan kelip2 t`sebut & cahaya nya juga sgt2 b`beza dr kelip2 yg biasa kte lihat..

Rupanya kehadiran kelip2 di pohon Berembang itu adalah dgn tujuan utk mngawan..ooo mcm tu ek..sang jantan akn b`kelip 3x sesaat b`banding sang betina sekali sesaat utk menarik p`hatian kelip2 betina..sgt m`narik info itu..siang ari kelip2 berada di dlm kaw hutan dan m`cari mkanan di kawasan tanah,mereka hanya b`kampung di pohon Berembang pada malam hari utk mngawan..al-kisahnya..dan jangka hayat kelip2 adalah dlm masa 2-3 bln shj,setelah b`telur sang kelip2 ini akn mati dan b`mula la episod yg seterusnya oleh bakal2 kelip2 yg m`injak dewasa..begitulah kitar hidup sang kelip2 yg hanya Tuhan shj yg Maha Pencipta yg m`jadikan sedemikan rupa dgn k`cantikan kelipan yg b`sinar2..

Setelah sesi b`kolek selesai,kami terus pulang ke destinasi..balik la ape lg..hehehe dan keindahan cahaya kelip2 tidak akn aku lupakan sepanjang hidup..semoga hidup ini lebih kte hargai spt mane kte m`hargai kehadiran sang kelip2...Ok kt cni ade attch sebhgian dr gambar2 kami di sana ttp kami tidak dpt m`focus gambar kelip2 krana cahaya kelip2 tidak dpt di snap dgn sebarang kamera walau secanggih mana pon..dasyat kan..itulah keajaiban ciptaan Tuhan so keindahan kelipan cahaya sang kelip2 t`sebut hanya dpt dilihat oleh pandangan mata..Subhanallah..

Latar belakang jeti..air mngalir deras..



Para petugas sdg bersedia di jeti utk para penumpang..



Dpn jeti..baru beli tiket...hehehe lame nye nk Q



With Nanot..suka ble tgk dier seronok m`lihat k`ajaiban sang kelip2


video

Ok ni la lagu Si kunang kunang..layan..

Friday, May 14, 2010

Everlasting Love - Gerald Joling

It looks like heaven to see you walk
To see the way you're moving on
Sounds like an angel when you talk
The words come out like in a song
Never thought what love could do inside
You're the place where I can hide

It feels like heaven to be with you
When you treat me like you do
Every minute of the day
Just with you I wanna stay
There will be no end....

We've got an everlasting love
So pure divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

Could draw a picture just by heart
Know every line on your face
You stopped me doing from the start
Ask the things I used to chase

Every minute of the day
Just with you I wanna stay
There will be no end

We've got an everlasting love
So pure divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

Should you ever (2X)
Have any doubt 'bout you and me
Please don't ever
No love never
Don't hesitate to tell me how it should be

We've got an everlasting love
So pure divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

video

Entry kali ni,aku t`igt sebuah lagu mase tgh drive so m`layan jiwang la kan.. sb lagu nih m`jd k`gemaran aku mase dulu zaman2 sekolah beb..mlm2 dok tp radio dgr Pilihan Bersama @ RTM...now lagu2 mcm ni dh boley cr kt Youtube,semestinya lagu ni dh masuk dlm Ipod aku..Hahahaa..layan...

Tuesday, May 11, 2010

Selamat Hari Ibu..cerita gembira vs cerita sadis..


Sempena Hari Ibu yg baru lpas ni,aku mngucap syukur tak t`hingga krana buat pertama kalinya aku diraikan.. Selama ini hanyamenerima ucapan dr Nanot & m`raikan emak serta ucapan buat emak t`sayang ttp mgkin krna k`pulangan akk aku Nanie pd ari yg paling b`makna itu..so ade la acare memotong kek.. Aku b`kongsi m`motong kek b`sama emak..ckup t`haru apabila sama2 b`gelar ibu & diraikan..sebak di dlm hati, aku tau begitu juga emak.. diapit anak2 k`sygannya..yg ttp berada di sisinya di kala usia m`injak m`lewati liku-liku k`hidupannya.. Mak kami semua sayang emak.. aku rase kan itu adalah episod gembira dlm hidupku..Nanot pon sempat buat kad ucapan buat aku.. terima kasih Nanot,terima kasih Makngah, terima kasih Dady..

Tetapi sehari dua seblom sambutan Hari Ibu ni, emak ade b`cerita ttg wujudnya k`lahiran aku ke dunia ini,m`ikut kate emak,semasa mak mengandungkan aku, arwah abah tak mahu lg ade anak..jd arwah telah m`beri emak pil utk m`gugurkan kandungan mungkin pada ketika itu..Tetapi emak telah m`buang pil t`sebut..seigt emak pil tu b`warna merah...ble arwah tnye dh makan ke pil merah tu,emak m`iakan aje...ttp sebenarnya pil tu dh selamat dibuang sb mak sayangkan janin di dalam rahimnya, janin yg sdg b`nyawa tatkala arwah abah tidak mahukan janin yg senada degupan jantungnya b`sama jantung ibunya..janin yg m`harapkan dpt m`lihat dunia.. dan aku lah janin itu yg pada ketika itu mgkin m`arapkan belas ehsan dr org di luar rahim ibunya...Mak kate mak tak kisah kalau dimarahi arwah krana tidak menuruti kehendaknya..mak juga cakap kalau nak jadi ape pon jadilah, begitulah kasih sayang seorang ibu.. akhirnya dptlah aku m`lihat dunia ini, sadis juga m`dgr cerita emak..walaupon mak pernah b`kali2 b`cerita kisah ini tp mase tu aku cuma mngucap syukur krana aku masih dpt m`lihat dunia, cuma baru2 ini pernah t`dengar dr mulut emak...mak kate, "nasib baiklah aku tak ikut ckp arwah abah,kalau tak sape lah yang nk jage aku mase aku sakit2 macm ni " .. tatkala itu air mata aku b`genang tak dpt ditahan.. aku b`syukur krana emak telah m`milih utk mnyelamatkan aku dlm kandunganngan & anak yg dikandungkan inilah yang dapat m`jaganya di saat2 emak memerlukan sokongan dr anak2 nya..Ya Allah sungguh besar hikmah di atas k`lahiran aku ke dunia ini..

Walaupun aku tau tanggugjawab aku sbg seorg anak tak kan b`akhir selagi hidup dikandung hayat,mmg m`jd rutin aku m`jaga emak, m`bawa emak ke hospital,m`ngmbil ubt2 emak, m`mantau k`sihatan emak wlaupon aku pernah t`lepas pandang..aku b`janji akan menggalas taggungjawab ini sebaik2nya kerana aku bukan shj t`hutang budi dgn emak,malah lebih dr itu..aku sgt2 t`hutang nyawa dgn emak..krana emak lah telah menyelamatkan aku & m`buatkan aku dpt mlihat dunia di saat2 ada yg tidak mahu aku dilahirkan kedunia..

Dan setiap kali selepas aku b`sujud..aku pasti mnyedekahkan Al-Fatihah buat arwah abah..Doaku semoga arwah tenang di sana, dijauhkan seksa kubur & ditempatkan di kalangan org2 yg dikasihiNya.. Aku juga akn mnyedekahkan Al-Fatihah kpd kedua ibu bapaku kerana aku telah t`bace satu nasihat,kalau kita nak dimurahkan rezeki,sedekahkan Al-Fatihah setiap pagi buat kedua ibu bapa kita sama ada mereka masih hidup atau tidak.. Begitulah... Kasihnya ibu..m`bawa ke syurga..Kasihnya ayah masa berada..aku tidak sekali- kali mnyalahkan arwah abah apatah lg b`dendam, aku dpt m`lihat dunia ini diatas k`degilan emak pon sudah ckup m`buatkan aku b`syukur t`amat sangat.. emak juga sering b`pesan agar tidak menyimpan dendam di dalam hati jika ada org m`aniaya kita..kata2 itu aku pegang sepanjang hayatku & sudah menjadi k`biasaan aku mudah m`maafkan orang walaupun hati ini sering t`guris..
Ya Allah Kau tempatkanlah kedua ibu bapaku di tempat yg tinggi darjatnya di sisiMu.. Amin..

Thursday, April 29, 2010

Hurt - Christina Aguilera

Seems like it was yesterday
When I saw your face
You told me how proud you were,
But I walked away
If only I knew what I know today
Ooh, ooh

I would hold you in my arms
I would take the pain away
Thank you for all you've done
Forgive all your mistakes
There's nothing I wouldn't do
To hear your voice again
Sometimes I wanna call you
But I know you won't be there

Oh, I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do
And I've hurt myself by hurting you

Some days I feel broke inside
But I won't admit
Sometimes I just wanna hide
'Cause it's you I miss
And it's so hard to say goodbye
When it comes to this, ooh

Would you tell me I was wrong?
Would you help understand?
Are you looking down upon me?
Are you proud of who I am?

There's nothing I wouldn't do
To have just one more chance
To look into your eyes
And see you looking back

Oh, I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do
And I've hurt myself, oh

If I had just one more day
I would tell you how much that I've missed you
Since you've been away
Ooh, it's dangerous
It's so out of line
To try and turn back time

I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do
And I've hurt myself..
By hurting you

Nothing to say..but it juz really2 hurt..

-> apsal sejak dua menjak ni asik lirik gn video jek..sb nyek sajek... xde cete yg m`narik utk di storykan.. layan jek la..



video

Wednesday, April 28, 2010

!! BUJANG SUSAH !!: LAPORAN POLIS SAHABAT AMINULRASHID

!! BUJANG SUSAH !!: LAPORAN POLIS SAHABAT AMINULRASHID

Friday, April 23, 2010

Wash Away Those Years - Creed

She came calling
One early morning
She showed her crown of thorns
She whispered softly
To tell a story
About how she had been wronged
As she lay lifeless
He stole her innocence
And this is how she carried on
This is how she carried on

Well I guess she closed her eyes
And just imagined everything’s alright
But she could not hide her tears
‘Cause they were sent to wash away those years
They were sent to wash away those years

My anger’s violent
But still I’m silent
When tragedy strikes at home
I know this decadence Is shared by millions
Remember you’re not alone
Remember you’re not alone

Well if you just close your eyes
And just imagine everything’s alright
But do not hide your tears
‘Cause they were sent to wash away those years
Well if you just close your eyes
And just imagine everything’s alright
But do not hide your tears
‘Cause they were sent to wash away those years
They were sent to wash away those years
Maybe we can wash away those years

For we have crossed many oceans
And we labor in between
In life there are many quotients
And I hope I find the mean
the mean, the mean

Well if you just close your eyes
And just imagine everything’s alright
But do not hide your tears
‘Cause they were sent to wash away those years
Well if you just close your eyes
And just imagine everything’s alright
But do not hide your tears
‘Cause they were sent to wash away those years
Maybe we can wash away those years
I hope that you can wash away those years

Enrty kali ini aku tak m`nulis ape2..just one song & video jek.. layan..

video

Friday, April 9, 2010

Krisdayanti - Aku Wanita Biasa


Aku ini wanita biasa
Bisa sakit luka karena cinta
Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga

Kadang ku kuat setegar karang
Kadang ku rapuh lemah liar merana

Maafkan aku bila hasratku keliru
Surut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih
Maafkan aku bila hasratku keliru
Surut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih hatiku

Kekasih hatiku maafkan aku
Aku wanita biasa

Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga
Kadang ku kuat setegar karang
Kadang ku rapuh lemah liar merana

Maafkan aku ...

video

Tuesday, March 30, 2010

♪♫ lala♪♫ Bila Aku Sudah Tiada..♪♫ lala♪♫


Tetibe jek touching ble tulis entry nih.bkn ape ari ni ari t`akhirku m`jd guru ganti di SKRP setelah (+- 60) ari m`gantikan cikgu yg cuti b`salin..kejap jek..pejam celik dh 60 ari mase b`lalu..begitu gak ble pejam celik..mase yg b`lalu di SKRP mse aku b`sekolah di sini pon masih segar dlm ingatan..nak tambah lg dramatik nya, jeng..!! jeng..!! jeng..!! la ni aku m`update entry ni pon kt liblary skolah.. wah!! wah..!! wah..!!..segala memori yg t`pahat ttp ku igt smpai ble2..sayang SKRP..dr skolah yg kecil biase2 jek suatu ketika dlu..berubah m`jadik b`tambah indah dan paling best boleh on9 hehehe..biasalah utk para pelajar kne la celik IT kan...

Waktu di kelas2 t`akhir aku sempat b`pesan kpd ank2 muridku agar rajin2 belajar & jgn m`siakan mase serta hormat pd guru..Walau siapa pon guru yg mngajar mereka aku b`harap ilmu yg cube disampaikan dpt m`bentuk mereka m`jadi insan yg b`guna..Secara jujur aku b`puas ati dgn apa yg telah aku ajarkan kerana t`bukti dgn keputusan ujian bulanan yg baru b`akhir..segala apa yg aku ajarkan & ulangkaji keluar dlm ujian..sedikit sebanyak dpt m`bantu mereka..Alhamdulillah.. Ya Allah.. Kau terangkan hatiku..Kau terangkan hati anakku..Kau terangkan hati ank2 muridku semoga mereka dpt m`nerima p`belajaran dr guru2 mereka..Amin..itulah doaku setiap kali selepas aku b`sujud..


Wednesday, March 17, 2010

Dia..ibuku..

Agak lewat aku menulis post ni..dh 4 ari mak kuar dr wad..Mak masuk wad lg..kali ni mak masuk wad sb hipo diabetec..gula dlm darah t`lalu rendah..bacaanya =1.8..pg tu dlm kul 6am aku bgn sb nk kejutkan si Nanot pi skolah..sb semlm Nanot t`lewat bgn 6.30am smpai van sekolah dok hon hon menyakitkan telinga ..mmg ade hikmahnya pg ini aku dok t`congok dpn bilik mak bg m`mastikan Nanot tak smbung tdo..aku pastikan betul2 Nanot masuk bilik air utk mandi..sambil2 tu aku dok kt sofa bace paper sb abg aku baru balik kje..dia yg suh aku pastikan Nanot bgn awl..klu tak mmg time lpas Subuh mcm tu aku akn mnyambung m`ulit mimpi2 yg t`gendala.. dlm dok mamun mamai2 tu aku t`dgr mak mengaduh2 tp lain mcm jek bunyiknya..mse t`congok dpn bilik mak td aku tak masuk sb bilik gelap dan aku dgr mak yg menyahut mcm biase ble aku mngetuk pintu..begitulah rutinnya ari2..bkn xde maid tdo sekali tp maid aku nih tak leh araplangsung..dier lena tdo mybe mimpi dh smpi Indon kot..

Ati aku tak sedap..aku masuk bilik..aku t`kejut tgk k`adaan mak..mak baring kt katil tp dh separuh nk jatuh..tangan mak memegang gelas..dr mulutnya tak bape jelas..mcm nk minta air..aku m`agkat mak utk m`beri air yg diminta tp k`adaan mak lain benar..sah mak dh separa tak sedar..hampir nk kne sawan..mak tak pengsan tp tak sedarkan diri..tak mnyahut paggilan aku..kaki mak sejuk..aku segera mengambil bacaan gula dlm darah mak..Ya Allah rendahnya..mujur lah aku ade mngikuti kaunseling diabetic kt GH jadik dlm saat2 genting begini mak perlukan gula..cpat2 aku suakan gula dlm mulut mak..sambil itu bacaakan selawat & kuhembus ke ubun2 mak..lpas tu aku beri mak minum air laici yg manis..saat k`cemasan mcm ni pesakit diabetis perlukan benda2 yg manis supaya gula dlm bdn dpt dinaikkan semula..

Setelah mak semakin sedar..dlm k`adaan lemah..aku mgusap mak..hampir b`genang air mate aku..aku ckp gn mak kte b`siap ke hospital..ayat kene power..sb bkn senang nk pujuk mak pi hospital..mak setuju dan makan gn kate2 aku..aku tak kan biarkan wlaupon mak dh kembali sedar..ade sesuatu yg m`buat aku ragu..knape sejak akhir2 ini paras gula mak asik rendah & ini tak boleh dipandang ringan..

On da way ke GH aku m`mandu smbil mengelamun t`igt kan insiden pg td..besar sungguh hikmahMu Ya Tuhan..kalau tak krana semlmnya Nanot bgn lewat..mgkin aku tak perasaan k`adaan mak..dan aku perasan setiap kali k`jadian begini b`laku pasti time2 aku cuti..lega ati aku..

Sampai kt GH mak dimasukkan ke unit kecemasan bhgn separa kritikal..klau 3 bln lepas bhgn kritikal..mgkin k`adaan mak tidak seteruk spt sebelum ini krana aku telah m`ngambil langkah awal saat2 b`depan dgn keadaan k`cemasan..aku b`nasib baik krana sentiase m`mantau k`adaan mak & m`ikuti kuanseling diabetic yg sedikit sebnyak dpt m`bantu aku wlaupon kdg kale t`lpas pndg ape yg mak makan..selepas k`jadian mak kne hiper 3 bln lpas aku begitu selektif ttg mkn mnum mak..aku tak nak p`kara same b`ulang ttp kali ini k`adaan m`jadi sebaliknya..aku cuba m`cari jawapan..jeng..!! jeng..!! jeng..!!

Setelah mak dipindahkan ke wad,menurut kata doktor dr slip ubat yg aku beri kpd mereka,mak t`lebih dos ubat diabetis..pulak dah..??? mmg mase mak kne hiper ari tu doktok kt Klinik Kesihatan Kapar m`nambah dos ubt sb gula dlm darah mak t`lalu tggi..nasib baik mmg aku mnyediakan meter utk mgambil bacaan gula dlm darah kt umah..mak tak lame kt wad..esoknya dibenarkan balik sb k`adaan mak dh ok setelah doktor m`mantau k`adaan mak seadanya..

Di saat2 ini aku m`manjatkan syukur & b`doa agar mak kembali sembuh..walaupon mak tak sekuat dulu m`mandangkan sebelah kaki dh tiada..tp aku tau..dia yg ku kenal sepanjang hayatku adalah seorg insan yg sgt kuat semangatnya..sgt menitik beratkan k`sempurnaan..wlaupon dia b`hadapan dgn beribu rintangan & halangan..tetap ditelan pahit & manis hidup b`madu..disebalik keluhannya,dia seorag yag kental..kerana..dia..ibuku.. Mak..sayang mak.

Tuesday, February 2, 2010

Hari pertamaku di SK Rantau Panjang..hehehe


Hurm..ari ni merupakan ari pertamaku mngajar di SK Rantau Panjang..walaupon sbg guru ganti utk 3 bln kerana menggantikan guru yg cuti b`salin..subjek yg diajar Science & Pendidikan Seni utk thn2..sekolah ini juga merupakan sekolah rendah semasa aku darjah 3-6..banyak kenangan aku mase belajar di sekolah ni..anataranya aku aktif dlm ko kurikulum, mengambil bahagian dlm pertandingan menyanyi lagu2 tradisional..hehehe..dan kenangan paling manis aku m`dpt 3A 1B dlm peperiksaan UPSR..sgt2 m`banggkan ble b`ada semula di sekolah t`sebut...paling seronok b`jumpa semula dgn cikgu2 yg mngajar aku dulu..tak sangka beb..

Suasana sudah tentu amat b`lainan sekali..p`sekitaran semakin indah..kedatangan aku disambut mesra oleh petugas di situ dan guru2 yg ramah & baik2 belaka..dan p`bezaan paling ketara ble kali ini aku mngajar di sekolah rendah & sekolah menengah..para pelajarnya..comel2 belaka..maklumla pelajar cilik..hati aku t`cuit dgn gelagat mereka..kdg kala m`buatkan aku gelak..wlaupon suasana agak b`beza dgn sekolah menengah..ari pertama benar2 m`buat aku kalut..1st time beb ajo budak skolah rendah..mereka m`dengar kata..suruh diam semua diam..tanya soalan sume b`rebut2 nk jawab..tp adatla ble ade yg b`lari2..ade yg ilang kasut kt surau..dan aku m`mujuk pelajar tu supaya tak menangis..kesian dan lucu pon ade..begitulah ank2 cilik yg baru nk mngenal alam p`sekolahan..t`igt mase aku kecik2 kt skolah rendah..


Bkn aku nk m`beza kan pelajar sekolah rendah dgn sekolah menengah..tp secara jujur, pelajar sekolah menengah susah nk dgr ckp cikgu..melawan & kurang ajar dh jadik amalan..mgkin ble dh m`rasekan diri tu besar & masing2 nk tunjuk terror..tp tak semua pelajar mcm tu..aku sayangkan pelajar2 aku di SMKRP..rindu korang..hurm..tp itulah tanggungjawab yg perlu dipikul oleh warga pendidik spt aku..ini baru p`mulaan aku mngenal mereka..sesungguhnya aku t`haru & gembira m`mikul tanggungjawab ini wlaupon sbg guru ganti & sebelom ini sbg GSTT..

Pasal gaji..aku dimaklumkan gaji ikut qualification SPM walaupon ade degree or diploma dr mne2 universiti..tak kisah la aku pon seblom ni bkn pk pasal gaji..klu pk pasal gaji dr dulu lg aku tak kan pilih kerjaya ini..hehehe...semoga aku dpt menempuhi ari2 m`datang b`same insan2 kecil di sekelilingku..Amin...

Skg ni pon skolah dh ade laman webnya..bagus2..

www.skrpklang.com

Saturday, January 30, 2010

300110-> terima kasih semua...

taggal 30 Januari 1981 genap 29 thn aku thn ni,semakin aku m`injak sethn demi sethn..setiap thn..begitulah fitrah kejadian kte sbg manusia..sememangnya aku amat m`hargai & m`syukuri dgn apa yg telah Tuhan beri..masih b`nafas di muka buminya sudah ckup buat aku meniti hari b`sama org2 t`sayang...keluarga & kwn sekeliling...

aku sgt2 gumbira & t`haru ats ucapan dr kalian yg aku kenali..ucapan2 selamat dr kalian ckup m`bahagiakan aku..dan ucapan & ciuman dr seorg yg aku sayangi..Mohd Izwan..tq Dady kerana meluangkan mase bwak mumy pi Yahoo gn T2,hehehe, tak lupa juga terima kasih mak kerana m`lahirkan & m`besarkan aku..ampun kan segala dosa2 & k`silapan,halalkan mkn mnum serta susu yg m`ngalir m`jd darah dagingku..semoga mak diberkati & dilindungi oleh yg maha Esa..Ya Allah kau limpahkan segala rahmatMu ke atas semua yg m`ngenali aku sepanjang usiaku..Amin...

Paling aku t`haru..aku m`dpt kad ucapan dr anak aku si Nana..hademade gitu..dr semlm lg aku dh perasan dia dok sibuk mngumpul material utk kad ucapan yg kuanggap begitu indah..indah dgn puisi ciptaannya..begitu meruntum jiwa..sejuk perut aku sejenak...*wlaupon tgh sebu perut aku nih...hehehehe...ok begini bunyi puisinya..

Ibuku,
kau ibarat lilin yg m`bakar diri,

supaya aku m`jadi insan b`bakti,
kau tiada galang gantinya,

kaulah insan mulia,

terima kasih ku ucapkan,

doakan aku b`jaya
menggapai impian,
wahai ibuku...


Drpd : Anakmu

handmade gitu..


sungguh mnyentuh perasaan...

Wednesday, January 6, 2010

A Farmville Story -> m`buat aku t`manggu sejenak...


Ketika aku m`nulis entry ni..fikiran aku b`legar2 ttg reality dunia sebenar yg diadaptasi dr dunia maya or lbh sng difahami dunia alam cyber ..Mcm pelik jek bunyi nyek..bkn ape dlm dok m`belek2 blog dr seorg kawan yg dikenali di Facebook..aku t`manggu seketika..sb nyek..ape yg t`kandung dlm blongnya m`buka mata aku sekaligus m`beri sedikit sebanyak motivasi buat aku krna sejak akhir2 ini aku seakan m`merlukan sesuatu yg boleh m`naikkan semangat aku..Mmg aku akui emosi & semangat aku semakin jatuh merundum..mgkin dgn ape yg telah b`laku & lalui sepnjang hidup aku sehinggalah aku 'berjumpa jln pulang'...

Aku yakin gamai di luar sane naik syok dgn Farmville @ Facebook,mcm tu gak aku..pada mula hanya pelik m`lihat kwn2 b`kebun di ladang maya itu,akhirnya aku juga t`jebak..Mmg syok ooo..Ok bkn nk cete pasal itu game but aku nk kongsi disebalik kegilaan penggemar Facebook yg tidak gamai yg sedari in our life..Ikuti kisah nya..Opss seblom tu tq to my Facebook friend -> Ariffin Mamat diats entry yg ku pnjam utk dibuat renungan..

A Farmville Story ->The farmer casted his gaze far into the rolling spread of his acreage, satisfied with the crops flourishing. The strawberries are ready for harvesting. A spread of golden waves of ripe Paddy (rice) is beckoning for his attention too. The cow mooed, chicken clucked, and the horse was trotting on the spot, impatiently. Life as a farmer at his newly acquired FarmVille is changing his outlook about life in general. A few reminders of lessons well learned by his father and fore-fathers are now passed on to him and his next generation. He stood there with two of his sons, hands on his hip, and enjoying every moment together.The shade of the apricot tree provided them with cover from the noon sun as they talked -like a father and sons should! "You get to harvest what you sow!" said the farmer. He went on to elaborate, "In life, you create your successes by starting from the very beginning. By studying hard when you are in school, you are sowing for your future harvest. There is no short cut, just like our FarmVille....we have to plough the land, sow the seeds, and clear the weeds, chase the crows, before we can enjoy the harvest of the fruits!" His two sons nodded without taking their eyes from a sea of red strawberries ! They are ready to help with the harvest. "We should take a picture of the strawberries before we harvest them!" said the youngest one. They did just that....celebrating the success of their labor. "We will also be taking lots of pictures at your convocation, when you graduated with your studies!" the farmer commented, not to lose another opportunity to shovel home the point. "Dad,look ! Your neighbour's farm is alot better than yours..." exclaimed the elder son. Dad took them visiting a few farms in the neighbourhood. A few were very well maintained, with plants blossoming. A few were left to dry and wilted into the soil. "You can tell a lot about the character of the farmers by looking at their farms!" said the farmer. "The same way, people can tell a lot about us by looking at how we look, is that right dad?" the younger son intercepted. "Yes...our work, our friends, our dress, our appearance in general tells the world about who we are!" affirmed the farmer. Then he added, "It is worth remembering that what looks greener on the other side of the fence is not always the case once you get there!" The elder one looks intently at his dad and said, "But there is a saying that the grass is always greener on the other side of the fence! You have just contradicted that." "I am just saying, always check the reality before you come to conclusion about anything you see in this world!" Said the dad. With that, he clasped the hands of his two sons and gestured them to follow him into the part of the FarmVille where the strawberries were waiting for them. "Glorious! Marvellous!!" said the two boys in unison. "Say Alhamdulillah....we should always praise God for the rezki He gives us!" said the farmer.

Farmville, a farm where many more stories will unfold...
This farmer was introduced to Farmville by his youngest son....and now he is a keen farmer himself. Farmville has become a place where this family exchanges gifts and spend their family time together!
Health warning: Highly addictive, think before starting a farm!


p/s : Ilustrasi gambar adalah dr aku punye Farmville foto..hehehe (* nak gak enterframe ladang fesbuk nyek..)